Fransız ekmeği

28 Haziran 2010 Pazartesi

Arkadaşlarımın sofrasında geriye kalan tek şey :) yazmasam olmazdı değil mi :)) Aslında tarif bana ait değil; tarif blog okuyucularının hemen hemen hepsinin bildiği bir site olan Portakal Ağacı'ından ... Masaya bir kaç kahvaltılık da çıkarttığım için yanlarında iyi gider diye düşündüm ve yaptım...

Malzemeler :

1,5 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Ekmek makinasında yaptığım için çok da pratik oldu...Ekmek makinamın sırasına göre suyu, yağı koydum üstüne her tarafı kapatacak şekilde unu yaydım üstüne toz şekeri ve tuzu koydum en son mayayı ekledim ve hamur yoğurma programına ayarladım makinayı.. Makinada yoğruldu ve dinlendi.Dinlenen hamuru tezgaha çıkarttım ve biraz daha unla yoğurdum; daha sonra 16 ufak parçaya böldüm ve üstlerine yumurta sarısı sürdükten sonra bir 40 dakika kadar da o şekilde dinlendirdim...Isıtılmış fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık bir 20-25 dakika pişirdim...

Fırından çıktığında özellikle sıcakken harika olmakta :))
Bir dahaki sefere bu topları biraz daha küçük yapıp sandviç ekmeği olarak kullanacağım :))

Kıymalı börek

25 Haziran 2010 Cuma


Arkadaş soframın diğer elemanlarından biriydi bu da..Ancak işte yavaş yavaş yazabiliyorum hepsini..Bir koşturmacadır gidiyor hayatımda bu ara, okul işleri ev işleri derken yoruldum sanırım iyice...

Evde bir miktar kıyma vardı ama ne kadar olduğunu bilmediğim için malesef yazamıyorum miktarını onu bir gün önceden hazırlamıştım, misafirlerim gelmeden öncede sarıp fırına verdik, sıcak sıcak yendi çok da güzel oldu :)

Malzemeler :

4 yufka
Kıyma
Soğan 
Salça ( çok az )
Tuz, karabiber, pul biber, nane, kekik 

Kıymayı ocağa koydum o kavrulurken soğanları da ufak ufak doğradım bir tabağa.Ardından kıymalar tam kavrulmaya yaklaşmışken içine soğanlarını koydum.Onlarda kavrulmuşken salçayı ekledim ve karıştırdım salça kıymalı karışıma karışınca tam olarak baharatları ekledim ve ocağın altını kapattım..Nur ablanın değişik sarma tekniğiyle ( bir dahakine fotoğraflayacağım) 4 yufkadan 16 börek çıkmakta... Ona uygun olarak kestiğimiz yufkalarımızı sardık ve üstüne yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığımız fırında 190'Cde 40 dakika pişirdik.Afiyetle yedik :))

Yoğurtlu patates

22 Haziran 2010 Salı

Hala arkadaş soframın menüsünden gidiyorum :) Annemin gittiği bir arkadaş gezmesinde yediği ve çok beğendiği birşeyi daha yaptım arkadaşlarıma; yoğurtlu patates..Aslında tam miktar vermek isterdim ama kim ne kadar yapacak tam bilmediğim için bir şey diyemiyorum, ayrıca ben yaptım ve bir kısmını buzluğa attım :) O yüzden ben sadece malzemelerini vereceğim hangi ölçüde ne kadar koyacağınız size kalmış..

Malzemeler :

Patates
tuz,karabiber, nane, pul biber
yoğurt
sarımsak
zeytinyağı
salça

Patatesi haşlayıp içine tuz,karabiber,nane,pul biber koyup yoğuruyoruz.Birbirine iyice karışan patates karışımını avucumuzda yuvarlayıp top hale getiriyoruz.Sonra üzerine sarımsaklı yoğurtla zeytinyağında kavurup yaptığımız salçadan koyuyoruz.Hazır :)

Şehriye salatası

20 Haziran 2010 Pazar

Arkadaşlarım geldiğinde yaptığım kolay ama lezzetli tarif..Annemin iş arkadaşı Esra ablaya gittiğimizde yapmıştı ve benim çok hoşuma gitmişti.Ondan sonra yapacak bir fırsat bulamamışım sanırım ya da klasiklerin ardında kalmış..Ama arkadaşların vesilesiyle gün yüzüne çıktı artık :))

Malzemeler :

1 su bardağı arpa şehriye
1 kutu mısır
2 adet kırmızı biber
1/4 demet dereotu
Zeytinyağı, limon, nar ekşisi, tuz

Arpa şehriyeleri zeytinyağında kavuruyoruz, kahverengileşince pilav pişirir gibi üzerine kaynar su ekleyip pişiriyoruz..Suyunu çektikten sonra soğumaya aldığımız şehriyelere mısırlar, doğradığımız kırmızı biberleri ve dereotunu da ekleyip limon,nar ekşisi ve tuzla tatlandırıyoruz...

Servise hazır :)

Bütün kızlar toplandık!!!

18 Haziran 2010 Cuma


Inanmazsınız ama ilk defa evimde kız arkadaşlarımı ağırladım :)) Bu benim için çok önemli bir gelişmeydi :)) Annem panik olmuş durumdaydı, şunu da mı yapsak bunu da mı yapsak diye dolanıp durduk, Nur ablamızda bizim telaşımıza katılmış oldu ve evde dört döner bir haldeydik...

Yapacak o kadar çok şey vardı ki aklımda, hangi birini yapacağıma zor karar verdim.Sabahtan kuzenimde yardıma geldi sağolsun hallettik hep birlikte :)) Sofrada :

cheesecake ( bunu sevgili arkadaşım Asude özellikle istedi benden )
Peynirli kek ( bunu da muffin kalıplarında yaptım :) )
Yaprak sarması
Kıymalı börek
Şehriye salatası
Yoğurtlu patates
Patates salatası
Süslü yumurtalar
Fransız ekmeği
Fındık kurabiyesi (tarifini vermeyeceğim :))
Kısır ( Naziyeciğim yapmış çok da güzel olmuş, ellerine sağlık )

Menü çok mu kalabalık olmuş, ama çok güzeldi gerçekten...Yüz akıyla çıkmışımdır inşallah :P

Yalancı tiramisu

14 Haziran 2010 Pazartesi


Bu da yine o kalabalık misafir sofrasından, o kadar yemeğin ardından hafif birer tatlı olsun istedik... Hem yapımı kolay hem de yaz için ideal bence..Buz gibi oldu, güzel de oldu...Aşağıda vereceğim tarif 16 bardak için geçerlidir, belirteyim

Malzemeler : 

24 adet kedidili 
2 paket vanilyalı puding
5 su bardağı süt
1 paket labne peynir
1 paket krema
nescafe, şeker, su

2 paket pudingi 5 su bardağı sütle yapıyoruz.Puding olduktan sonra,karıştırarak biraz soğutuyoruz ki üstünde kabuk bağlamasın.Soğuyan pudingin içine bir paket labne peyniri ve 1 paket kremayı da ekleyip çırpıyoruz bir güzel..Pudingimiz hazır.Daha sonra; kedi dili bisküvilerin herbirini neskafe, şeker ve sudan oluşan karışımımızda ıslatıyoruz ve ikiye bölüp bardakların altına yerleştiriyoruz.Üstlerine birer kaşık pudingten koyuyoruz daha sonra yarımşar kedi dili daha koyuyoruz - o da nescafeli suda ıslatılmış olmalı- . geri kalan pudingi de her bir bardağa paylaştırıyoruz ve üzerine fındık serpiyoruz...

Hem çok hafif hem de çok lezzetli yaz tatlımız hazır oluyor :)

patates salatası

13 Haziran 2010 Pazar

Canım inanılmaz derecede patates salatası çekmişti, zaten akşama yenecek yemek de yoktu evde :( Aslında bizim evin klasiğidir, evde 2 kişi kalınca özellikle de yaz girerken pek yemek yapmayız, kahvaltı ya da böyle kolayca yapılan ve severek tüketilen şeyler olur soframızda... Bu da onlardan biri, ben patates salatasının sade şeklini sevmem pek, elime ne geçtiyse koyarım içine ki lezzetli olsun.

Malzemeler :

2 büyük boy patates
1 orta boy soğan
1/3 demet dereotu
1/3 demet maydanoz
2 adet küçük salatalık turşusu
1 adet büyük konserve kırmızı biber
tuz, nane, pul biber, kekik
limon, zeytinyağı, nar ekşisi

Haşladığımız patatesleri ufak ufak doğruyoruz, sonra içine doğradığımız soğanı, dereotunu, maydanozu, salatalık turşusunu, kırmızı biberi de ekliyoruz.Nane, tuz, kekik ve pul biberi isteğe göre serpiyoruz.Zeytinyağını nar ekşisini ve limonu da ekliyoruz..Servise hazır.

Afiyetle yiyoruz sonra :)


Zeytinyağlı barbunya

9 Haziran 2010 Çarşamba

Bu tarif de o koskocaman misafir sofrasından :))

Pazarda artık tazeleri çıkmaya başladı barbunyaların ,pazar günü bizim evin yakınlarında pazar kuruluyor.O kadar güzel ki her gittiğimde muhakkak fotoğraf makinemi almalıyım diyorum unutuyorum:(

Misafir gelmeden önceki haftasonu pazardan taze barbunya almıştık, sağ olsun Nur ablacığım onları bir güzel hazırlamış ve buzluğa atmış ki misafir geldiğinde bir de onun telaşına düşmeyelim.

Malzemeler :

Barbunya
2 orta Patates
Kırmızı ve yeşil biber
Soğan, sarımsak
Salça
Zeytinyağı

Aslında yapımı çok kolay, klasik zeytinyağlı tarifi işte :) Önce soğanı ve sarımsağı küçük doğrayıp zaytinyağında bir güzel kavuruyoruz.Soğanımız pembeleşmeye yakın yine ufak ufak doğradığımız kırmızı ve yeşil biberimizi de atıyoruz içine biraz da birlikte kavruluyorlar.Ardından salçayı da ekliyoruz.Onlar kavruladursun küp küp doğradığımız patatesleri de içine atıyoruz.Bir 5 dakika onlar birlikte pişiyorlar ve ardından barbunyaları ekliyoruz.. 5-7 tenceredekilerle bütünleşen barbunyalarımıza çok az miktarda su ekliyoruz.


Biz pek sulu zeytinyağlı sevmeyiz. Ben annemden öğrendiğim o da annesinden öğrendiği yaptığı için farklılıklar olması normal tabi :)

Hepsi bitince tabağa aldığımız ve soğuttuğumuz barbunyamızı maydanozla süsleyip servise sunuyoruz :))

Ispanaklı börek

8 Haziran 2010 Salı

O koskocaman misafir sofrası menüsüne devam ediyoruz, sırada ıspanaklı böreğimiz var..

Kuşkusuz ben de pek çok insan gibi ıspanağı yemek olarak yemektense bu şekilde hamur işlerinde tercih ediyorum, bana çok daha lezzetli geliyor.Öbür türlü ağzımın içinde garip bir tat bırakıyor...

Neyse konuya geleyim :) Anneannemlerin bağ evinde bahçede ıspanak yetişmiş ve o da bana resmen bir çuval ıspanak göndermiş ne yapacağımız bilememiştik. Sonra benim becerikli Nur ablacığım ıspanağı soğanla kavurup buzluğa atmış, eh elde hazır iç olunca böreği yapması da pek kolay oldu benim için...Gerçi çiğ ıspanaktan da gayet lezzetli olmakta.

Malzemeler : (16 tane için )
4 yufka
3 yumurta (1inin sarısı ayrılmış)
Ispanak
Tuz, karabiber, pul biber
biraz su ve sıvı yağ karışımı

Önce 2 yumurta ve 3üncünün sarısını karıştırarak pişirdim ve ıspanağın içine kattım.Daha sonra tuz, kara biber, pul biber ve daha hangi baharatı istiyorsanız içe ekleyip, her yere herşey eşit dağılana kadar karıştırıyorsunuz...Ardından yufkaları kalın şeritler halinde kestim ve böreklerimi kalın sigara böreği şeklinde sardım.Sararken yufkaların üst üste gelen yerlerine fırçanın ucuyla - diye tabir edeyim - su ve sığı yağ karışımından sürdüm; tepsiye dizdim.Üstlerine ayırdığım yumurta sarısını da sürüp susam serpip fırına attım.Önceden ısıtılmış fırında 180'Cde 35- 40 dakika pişirdim ve hazır oldu :))

Ayrıca ben çoğu zaman ıspanaklı börek yaparken içine kavrulmuş kıyma ya da sucuk da koyuyorum gerçekten çok lezzetli oluyor..

Afiyet olsun

koskocaman bir misafir sofrası

7 Haziran 2010 Pazartesi


Eh artık yaz geldi teras mevsimi açıldı.Annemin is arkadaşları da istemişler gelelim bir öğlen arası sizin terasa orada yemek yiyelim diye...Bir saydık 14 kişi :)) sayı kalabalık olunca tabi, sofradaki çeşitlilik de artmış oldu.

Neler neler yapmadık ki ; mantı, ıspanaklı börek, fındık kurabiyesi, zeytinyağlı taze fasulye, zeytinyağlı barbunya, kete, yaprak sarması .... Kocaman sofraya anca bu kadar hazırlık yapabildik napalımm :))

Fındık kurabiyesi bizim soframızın vazgeçilmezlerinden biridir, çünkü hem yapımı kolay hem de lezzeti garanti.

Daha önce burada tarifini paylaşmıştım sizlerle... Deneyin pişman olmayacaksınız :))





çabuk akşam yemeği : tava böreği

6 Haziran 2010 Pazar

Dün hava çok sıcaktı ve malum insanın sıcakta canı çok ağır şeyler yemek istemez...Buzdolabını karıştırdık annemle ne yesek diye, yemek yemeği canımız istemedi...Geçen gün misafir gelmişti eve ondan 2 adet yufka artmış, anne dedim "Börek yapayım mı? " ," kim uğraşacak şimdi onla" dedi, eh bilmiyordu tabi en pratik börek nasıl yapılır, hemencecik gösterdim :)) nasıl mı yapılır ?

Malzemeler :
2 adet yufka
Peynir
Maydanoz
1 yumurta
1/3 su bardağı süt
1/3 su bardağı sıvı yağ

1 yumurta, süt ve sıvı yağı bir kapta güzelce çırpıp bir kenara alıyoruz, peynirinizin tuzlu olup olmama ihtimaline karşı karışıma biraz da tuz ilave edin...Daha sonra  tabanını yağladığımız tavaya yufkalardan birini seriyoruz, kenarları dışarıda kalıyor. Diğer yufkayı da parçalayarak tabana yayıyoruz, üstüne peynirli harcımızı ve süt,yağ ve yumurtadan oluşan karışımımızı dağıttıktan sonra yufkanın dışarıda kalan kısımları üste alıp harcın üstünü örtüyoruz...Önlü arkalı kızarıncaya kadar pişiriyoruz ev hazırrr :))




Annem ince olsun istediği için büyük tavada yaptım, daha küçük tavada daha kalın bir börek hazırlayabilirsiniz.Birde benim kullandığım peynir erimiş gördüğünüz gibi :)) Yanında çayla çok güzel bir akşam yemeği oldu bizim için...Kahvaltılarda, süpriz misafirlerde çok rahat uygulayabilirsiniz, benden söylemesi :))

Afiyet olsun

sucuklu börek

2 Haziran 2010 Çarşamba


Tamam tamam kabul ediyorum bir kere yapımına ve lezzetinin garantiliğine alıştım ya artık her gelene yaparım :)) ama napayım çok ama çok kolay ve garanti... Halamların haftasonu misafirliğinden bu da, sucuklu börek... Hele var yaa sıcakken buram buram kokmakta, ayyy canım çektii...

Tarifine buradan ulaşabilirsiniz..Bu sefer şeklini değiştirdim o kadar, ha bir de içindeki sucuğu ufak ufak doğradım...

Afiyet olsun şimdiden :))

sofraların şahı : kısır!!!

1 Haziran 2010 Salı

Haftasonu halamlar haber verdiler, bir çay içmeye uğrayacaklarmış..Biz de teras mevsimini açtık, dışarılar yanarken bizim terasta hafif bir esinti var...Güzelim terasta da çay boş boş gitmez tabiki, yanında bir şeyler gerek...Haftasonu menumuz şöyleydi :

kısır
limonlu kek
sucuklu börek
buzdolabı poğaçası

Tabi ki hepsini sırayla vereceğim :))

Kısırdan başlayalım..
Malzemeler :


Kısırlık bulgur
Marul, maydanoz, ekşi kulak, roka
Soğan
Konserve kırmızı biber
Salatalık turşusu
Domates ve biber salçası
Kuru nane, karabiber
tuz, limon, nar ekşisi

Bulguru içine tuz koyarak sıcak suda bir süre bekletiyoruz, ben kaynar su da 15 dakika beklettim.Daha sonra bulgura salçaları, limonu, nar ekşisini, kuru naneyi, karabiberi, isteğe göre biraz daha tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Ufak ufak doğradığımız konserve kırmızı biberle salatalık turşusunu da bulgura ekliyoruz...Yeşillikleri ve soğanı da ince ince kıyıp servise yakın bir zamanda bulgurla karıştırıp servis tabağımıza alıyoruz :)

afiyetleee yiyoruz :)

Parmaklarımızı yesek :)) Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino